dimarts, 8 de novembre del 2016

[Francesc] Miracles

Crec que serà divertit veure com a cada casa s'explicaven les mateixes històries des de diferents punts de vista. La història del riu Francolí i la del remolí a casa s'explicaven com a dos escenes diferents. La primera es refereix a el besavi Jeroni i segons la mare anava així:
«Un dia en Jeroni va veure el capellà de Montblanc sol al pont del diable fent uns gestos molt estranys com si s'estigués barallant amb algú. Quant en Jeroni el va veure s'hi va acostar i li va preguntar si li passava alguna cosa, a la qual cosa el mossèn va respondre: res, és aquest poca-solta del "banyetes" que em volia tirar al riu...»
L'altre història, a casa s'ha explicat desenes de vegades i sempre amb l'aclariment: «i l'avi no era d'explicar històries». La mare explica que... 
«L'avi estava de viatge de feina visitant clients pel nord d'Espanya quant va veure una platja deserta i li van venir moltes ganes de banyar-se. Un cop dins de l'aigua es va veure arrossegat per un remolí.. Quant es va veure vençut per la força del mar es va encomanar a la mare de Déu del Carme ("Patrona dels mariners": aquest aclariment sempre l'ha fet la mare) i li va demanar ajuda. Llavors va sentir com una mà l'agafava i quan es va despertar era a la sorra de la platja sà i estalvi». 
Diu que per això la primera filla es va dir Carme i diu també que mai més es va tornar a banyar al mar... La primera història a la mare sempre que l'explica se li escapa una mica el riure. En la segona sempre a deixat prou marge per a que pensem que va ser un autèntic miracle.
o0o
En tenia el concepte, l'idea general, però no el relat tan concret i ben contrastat que ens has regalat i que identifico com el mateix que li havia escoltat a la mare fa molts anys. Reconec que la meva pobre creença religiosa, quan alguna vegada entra en crisi, reposa no en arguments o consideracions «teològiques», sinó en alguns relats d'aquest estil, provinents de persones en qui tinc posada la confiança o alguns, simples però contundents, que a mi mateix m'hagin «passat».[Mingu]
o0o
La versió del Josep Maria de l'escena del capellà al Pont Vell vol que aquest mossèn fos sant Antoni Maria Claret. Efectivament, per dates podria ser ja que el sant va estar dotze dies a Montblanc predicant. La interpretació que vaig fer de les paraules del Josep Maria l'explico entre d'altres coses aquí.