dimarts, 22 de novembre del 2016

[Santi] Sobre somiers

Jo ho interpreto així: Una vegada hi hagué un gran daltabaix. L’empresari Torres va fer fallida i va tancar la fàbrica debent-li molts diners a l’avi a qui no li va tocar més remei que començar de nou per del no res fer-ne llits.
Un llit es composava d’un capçal i d’uns peus fets amb tubs soldats on s'hi encaixava l'escructura rectangular del llit amb foradets a les barres de ferro que és on s’hi fixava el somier
Somier m. Suport elàstic del matalàs constituït per un marc o un bastidor que aguanta una tela metàl·lica, un conjunt de molles o un conjunt de làmines de fusta.
Com feia els somiers l’avi?
Havia preparat unes fustes rectangulars i gruixudes amb uns pivots de fixació (en els esquemes són punts vermells []) i amb tres manovelles o manetes (A, B i C en l'esquema 1) que giraven fixades a un punt. En els pivots s’hi col·locava un filferro d’uns 24 centímetres de llargada i d’uns dos milímetres de gruix (A en l'esquema 2). Es feia voltar la maneta superior que actuava de palanca i donava al ferro una forma triangular (B i C en l'esquema 2) per, després, doblegar-lo (D en l'esquema 2) amb les manetes inferiors i fer els ganxos o encadenaments que s’acabaven de tancar amb les alicates.